Wat is het modale inkomen in Nederland?

Wellicht ben je benieuwd naar wat het modale inkomen in Nederland is. Daarmee wordt bedoeld: het meest voorkomende inkomen, vastgesteld door het CPB.

Wat is het modale inkomen in Nederland?

Het modale inkomen wordt nog wel eens verward met het gemiddelde inkomen. Echter zegt het modale inkomen alleen iets over het meest voorkomende inkomen en is het dus geen gemiddelde. Wat het modale inkomen van een jaar is, wordt bepaald door het Centraal Plan Bureau, en is een schatting.

Het modale inkomen in Nederland in 2016

Voor 2016 bedroeg het modale salaris in Nederland €36.000 per jaar. Dat betekent een inkomen van €2773 bruto per jaar. Netto komt dit neer op ongeveer €1996. Het modale inkomen kan enigszins afwijken per sector. Het modaal inkomen wordt al geschat door het CPB sinds 1970, en bedroeg destijds €5559, door de jaren heen is dit dus gestaag toegenomen. Dat geldt natuurlijk ook voor de kosten, waardoor de hoogte van het modaal inkomen natuurlijk niet per se iets zegt over de welvaart en/of koopkracht.

Het modale inkomen in Nederland en uitkeringen

Een groot deel van de Nederlanders ontvangt (een vorm van) uitkering. Denk aan een bijstandsuitkering, werkloosheidsuitkering of een AOW uitkering. Deze inkomen komen veel voor, maar worden niet meegenomen in de berekening voor het modaal inkomen in Nederland. Deze inkomens liggen vaak een heel stuk lager van €36.000. Wel belangrijk om te vermelden dat dit een veel voorkomende situatie is.

Besparen met een laag inkomen

Heb jij geen idee of je meer dan gemiddeld uitgeeft aan bepaalde zaken? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting maakte een uitgebreid overzicht met wat de gemiddelde Nederlander zoal uitgeeft aan kleding, eten, verzorging, kinderopvang enzovoorts. Op die manier kun je een goed overzicht krijgen in waar je eventueel op zou kunnen besparen om meer geld over te houden aan het einde van de maand. Tip: houd ook een (online) huishoudboekje bij voor meer inzicht in je financiën. Online zijn er bovendien vele bespaartips te vinden, om ervoor te zorgen dat je meer kunt met het geld dat je verdient, ook wanneer je bijvoorbeeld leeft van een uitkering. Lukt besparen niet? Een andere optie wanneer je geld tekort komt of ver onder het modale inkomen zit, is om te bekijken of je misschien meer kunt werken. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij dure kinderopvang) is het juist de vraag of je misschien minder kunt werken. Of misschien hoort een dagje thuis werken ook tot de mogelijkheden. Zo kun je op een creatieve manier meer inkomen genereren en de kosten verlagen, zodat je meer overhoud.

Verdien jij meer of minder dan het modale inkomen? En kom jij iedere maand goed rond? Deel hieronder ook vooral jouw beste financiële tips!