5 geldtips voor succes

Ongeacht je budget of situatie, iedereen kan budgetteren. Met deze 5 geldtips voor succes ben je op de goede weg naar financiële vrijheid!

5 geldtips voor succes

Omgaan met geld is niet altijd even gemakkelijk. Wellicht vallen alle rekeningen tegelijk op de mat, of moet je auto gerepareerd worden. Of misschien staat je hypotheek onder water en geef je structureel meer uit dan er binnenkomt. Wat de situatie ook is, iedereen kan beginnen met budgetteren en schulden aflossen. We zetten hieronder vijf nuttige tips op een rijtje die je helpen om je geldzaken snel weer op orde te krijgen!

5 geldtips voor succes: begin met schulden aflossen

Stap één naar een gezonde financiële situatie is het aflossen van je schulden. Schulden kosten enorm veel geld en brengen veel stress met zich mee. Om op een efficiënte manier schulden af te lossen is het handig om te beginnen met het versneld aflossen van je kleinste schulden. Met het geld dat daarna overblijft kun je de grotere schulden aanpakken. Hoe lang het duurt voor alle schulden zijn afbetaald hangt af van de situatie. Er zijn online in ieder geval vele verhalen te vinden van mensen die schulden aflossen, groot en klein. Inspirerend!

5 geldtips voor succes: hoe zit het met de hypotheek?

In de tijd van de economische crisis hebben enorm veel Nederlanders een hypotheek boven budget, of zelfs een aflossingsvrije hypotheek, afgesloten. Met alle gevolgen van dien. Voor diegenen is het aan te raden om al het geld bij elkaar te sparen en extra af te lossen op de hypotheek, ook als dit betekent dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Het is veiliger om geldproblemen later te voorkomen. Heb je nog geen hypotheek afgesloten maar overweeg je dit wel te doen? Zorg er dan voor dat je goed overweegt wat er binnen jouw budget past. Sluit nooit een hogere hypotheek af dan verantwoord en ga na dat je situatie door de tijd heen kan veranderen. Bekijk tevens goed de regels met betrekking tot extra aflossen, is dit boetevrij? Wat zijn de kleine lettertjes? Het kan handig zijn om je bij meerdere hypotheekverstrekkers te laten informeren en de lening af te sluiten die het beste past bij jouw situatie.

5 geldtips voor succes: meer geld verdienen

Meer inkomsten zijn vaak welkom, maar hoe realiseer je dit? De nieuwe generatie heeft door hoe het werkt: door te doen wat je écht leuk vindt hoef je nooit meer een dag in je leven te werken. Als je nu een fulltime of parttime baan hebt, begin dan eens op de vrije dagen of in de avonduurtjes. Ga ervoor zitten en bedenk waar jij écht goed in bent en waar je energie van krijgt. Hoe kun je daar een verdienmodel aan koppelen? Naarmate je meer zekerheid krijgt kun je je vaste werk afbouwen of het werk combineren voor extra inkomsten.

5 geldtips voor succes: geld besparen

Er zijn duizenden artikelen op internet te vinden met bespaartips. Het is zaak om te vinden wat voor jou fijn werkt. Ga na of jij het fijn vindt om je budget contant mee te nemen wanneer je boodschappen doet of gaat winkelen, te werken met een envelopsysteem met een budget per categorie of het maken van lijstjes en je daaraan houden.

5 geldtips voor succes: budgetteren

Budgetteren is de basis voor een gezonde relatie met geld. Door te budgetteren heb je inzicht in je financiële situatie en houd je zelf de controle. Zorg ervoor dat je weet wat erin komt en eruit gaat. Maak gebruik van een (digitaal) kasboek of huishoudboekje. Zorg ervoor dat je administratie op orde is en dat je weet wat je moet betalen. Zet maandelijks een bedrag opzij om te sparen.

Wat vind jij van deze geldtips? Heb jij nog andere geldtips om je financiële situatie op orde te krijgen?