Een auto van de zaak: ja of nee?

Veel mensen overwegen een auto van de zaak. Maar het is belangrijk om na te gaan of het verstandig is een auto zakelijk of privé aan te schaffen. In dit artikel meer informatie en tips over leasen en verzekeringen.

Is een auto van de zaak financieel een goede zet?

Het is belangrijk om te overwegen of je een auto zakelijk of privé aanschaft. En natuurlijk of je je auto vervolgens tot de bedrijfsmiddelen rekent (waardoor deze aftrekbaar is van de winst). Voor een auto van de zaak moet je er echter wel rekening mee houden dat je privé een bijtelling ontvangt, op basis van de cataloguswaarde van de auto die tot wel 25% kan oplopen. Dit geldt alleen als je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privé doeleinden, maar dan moet je dit wel kunnen aantonen.

Is een auto kopen een goed idee?

Het kopen van een (nieuwe) auto is natuurlijk geen verstandige zet als je daar de middelen niet voor hebt. Een lening is dan noodzakelijk, wat veel geld kost. Bekijk of een tweedehands auto een optie is, op die manier is een dure lening vaak niet nodig. Ook onderhandelen is belangrijk als je nieuw koopt, wie weet kun je er wat voordeel mee behalen.

Hoeveel kilometers moet je betalen bij een auto van de zaak?

Indien jij privé een auto hebt aangeschaft en daarin ook zakelijk rijdt, kun je per zakelijk gereden kilometer belastingvrij €0,19 in rekening brengen bij je bedrijf. Als je dus veel zakelijk rijdt, is een privé auto in veel gevallen juist interessanter.

Een auto van de zaak of een auto leasen?

Natuurlijk is leasen ook een optie, als je het geld niet direct beschikbaar hebt. Met een vast maandbedrag ben je verzekerd van een probleemvrije auto en zijn je onderhoud en verzekering inbegrepen. Houd er wel rekening mee dat je niet kunt profiteren van de restwaarde en dat leasen relatief duur is, maar wel gemakkelijk. Natuurlijk heb je ook hier de keuze of je zakelijk of privé least.

Auto van de zaak verzekeren

Verzekeringen zijn noodzakelijk om financiële tegenvallers te voorkomen. Bij leasen zijn alle premies betaalt, maar je kunt dit uiteraard ook zelf regelen. Informeer goed bij verschillende verzekeringsmaatschappijen hoeveel je aan premie betaalt, welke schade er wordt vergoed, of er een eigen risico is en let op kleine lettertjes!

Kortom, het is belangrijk om te overwegen wat voor jou noodzakelijk is: heb je echt een dure lease auto nodig, of is privé rijden en je zakelijke kilometers declareren eigenlijk voordeliger? Maak een uitgebreide vergelijking tussen de verschillende opties en bekijk wat voor jou nu betaalbaar is, maar op de lange termijn ook voordelig.

Heb jij wel eens een auto van de zaak overwogen?