Besparen op de boodschappen

Geef jij teveel geld uit aan eten en drinken? Met deze tips kun jij wekelijks besparen op de boodschappen! Lees snel verder voor tips.

Waarom wil je besparen op de boodschappen?

Boodschappen doe je iedere week. Geld besparen op de boodschappen kan op de lange termijn dan ook veel opleveren, zelfs al bespaar je maar een klein deel van je budget. Geld besparen op de boodschappen kan overigens met ieder budget, iedere levensstijl of persoonlijke voorkeuren. Hieronder vind je onze tips om te besparen op de boodschappen.

 • Bereken je budget
  Besparen op de boodschappen begint met nagaan hoeveel je te besteden hebt of wilt besteden aan de boodschappen. Zo houd je overzicht in je uitgaven en voorkom je dat je teveel geld uitgeeft. Heb je nog geen idee wat je normaal uitgeeft? Maak dan eens een lijst met producten die je iedere week koopt en zoek daarvan de prijzen op. Zo krijg je snel een idee van hoeveel je spendeert aan boodschappen en hoeveel je zou kunnen besparen. Een handige tip voor degenen die het lastig vinden om aan je budget te houden is om het geld contant mee te nemen wanneer je boodschappen gaat doen.
 • Houd je uitgaven bij
  Het is onmogelijk om geld te besparen als je niet weet hoeveel je precies uitgeeft. Het is daarom nuttig om op je eigen manier je uitgaven bij te houden. Dat kan zijn door middel van een app, een (digitaal) huishoudboekje of een andere manier die jij prettig vindt. Het bijhouden van je uitgaven geeft je inzicht in wat je die maand nog te besteden hebt en maakt je bewuster van je financiën.
 • Laat je niet verleiden
  Wanneer je boodschappen doet of in het winkelcentrum bent, maar ook online vanachter je computer ben je constant omringd door reclameboodschappen en aanbiedingen. Het is nuttig om je daar bewust van te zijn en te voorkomen dat je producten koopt die je niet nodig hebt. Aanbiedingen zijn natuurlijk heel handig, maar het is anders als je het koopt omdat het in de aanbieding is, terwijl je het normaal niet zou kopen. Wanneer je in de verleiding komt is het dus handig om je af te vragen of je dit echt nodig hebt of niet. Natuurlijk is het altijd handig om voor groenten en fruit bijvoorbeeld de aanbiedingen aan te houden.
 • Ga alleen
  Alleen boodschappen doen is vaak makkelijker en sneller. Plus, je kinderen of partner komen ook niet in de verleiding om bepaalde aankopen te doen. Maak een boodschappenlijstje en werk snel de winkel door. Minder kans op spontane aankopen en zo bespaar je ook tijd!
 • Maak een weekmenu
  Het klinkt misschien lastig, het maken van een weekmenu, maar het helpt wel degelijk om vooraf je menu vast te stellen. Zo kun je rekening houden met de aanbieding, vooraf een boodschappenlijst maken zodat je alle ingrediënten in huis hebt en voorkom je dat je teveel koopt. Heb je eten over? Vries dit dan in of lunch het de volgende dag. Ga je vaak uit eten? Dan kun je hier rekening mee houden in je weekmenu en hier budget voor opzij zetten.

Heb jij nog nuttige tips om te besparen op de boodschappen?