Wat te doen als je rentevaste periode afloopt?

Ben jij benieuwd wat je het beste kunt doen wanneer je rentevaste periode afloopt? In dit artikel geven we tips om er het beste uit te halen!

Het einde van je rentevaste periode

Op het moment is de rentestand bijzonder laag. Als jij een hypotheek hebt en je rentevaste periode bijna afloopt, zul je merken dat je hypotheekkosten omlaag gaan vanwege de huidige rentestand. Het is belangrijk om bij het afspreken van een nieuwe rente goed te kijken naar hoe je je voordeel kunt doen met de lage rentestand. Hieronder vind je een aantal tips die je direct kunt toepassen!

Vergelijk de actuele rentestand

Het lijkt heel logisch om het eerste voorstel van je hypotheekverstrekker te accepteren, zeker wanneer je kosten omlaag gaan. Maar weet je zeker dat je een goede deal doet? Bekijk de huidige rentestand, ook bij andere aanbieders. Ga in onderhandeling wat de mogelijkheden zijn of overweeg om over te sluiten (mits dit financieel voordeel oplevert).

Houd rekening met opslag

In sommige gevallen betaal je meer rente als je hypotheek relatief hoog is in vergelijking met de waarde van je huis. Je kunt dit navragen bij je hypotheekverstrekker. Als je huis meer waard is geworden in de afgelopen jaren of jij je hypotheek voor een deel hebt afgelost, vervallen deze opslagen wellicht. Dit kan financieel voordeel opleveren.

Win advies in

De wereld van financi├źn en hypotheken is best ingewikkeld. Indien jij als leek hier niet direct wijzer van wordt, is financieel advies aanvragen zo gek nog niet. Je betaalt hier natuurlijk wel voor, maar vaak levert het meer op dan het kost.

Houd rekening met de hypotheekrenteaftrek

Het is natuurlijk een heel prettig idee dat je minder gaat betalen per maand. Maar vergeet niet dat dit ook weer in mindering wordt gebracht op je belastingvoordeel met de hypotheekrenteaftrek. Dit voordeel loopt af, waardoor je netto misschien niet zo heel veel goedkoper uit bent. Ook kan het zijn dat er op het eerste gezicht niets lijkt te veranderen, maar dat je achteraf wel een naheffing ontvangt. Houd hier dus rekening mee.

Wat doe je met voordeel?

Als je meer overhoudt vanwege lagere netto hypotheekkosten, is het nuttig om eens te kijken wat je hiermee kunt doen. Natuurlijk kun je je budget vergroten, maar als dit niet direct nodig is, probeer het geld dan apart te zetten op een spaarrekening. Zo kun je zelf beslissen of je het geld wilt gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek, te sparen voor je kinderen of wellicht wil je het geld bij je pensioen voegen.
Het is natuurlijk heel prettig als jij minder kosten hebt aan je hypotheek en het geeft veel nieuwe mogelijkheden. Maar zoals we in dit artikel al aangeven, is het wel belangrijk om goed advies in te winnen en jezelf niet rijk te rekenen. Bovendien is het verstandig om het voordeel direct weer te gebruiken om je hypotheek af te lossen of te sparen.

Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Heb jij je er al in verdiept?