Geld verdienen met online beleggen

Waarom zou je kiezen voor geld verdienen met online beleggen tegenover regulier beleggen? Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is online beleggen?

Online beleggen is het kopen of verkopen van aandelen, obligaties, opties of afgeleiden via internet. Deze manier van beleggen is een stuk laagdrempeliger dan regulier beleggen, aangezien je zelf meer inzicht hebt in de mogelijkheden, zelf keuzes kunt maken en sneller kunt handelen bij een koersstijging of koersdaling. Tevens ben je niet afhankelijk van samengestelde pakketten van banken of dure tussenpersonen. Online beleggen is de afgelopen jaren dan ook aanzienlijk populairder geworden. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.

De voordelen van online beleggen

Online beleggen heeft een aantal voordelen. Zo is online beleggen allereerst een stuk bereikbaarder voor het grote publiek. Er zijn geen tussenpersonen nodig en vanaf eigen pc kan worden gehandeld en direct gereageerd op een stijging of daling van de koers. Men kan dus nauwlettend het laatste nieuws in de gaten houden en wanneer nodig bijsturen. Op die manier kun je je verdiensten veel meer sturen dan wanneer je een belegging uitbesteed. Een ander voordeel is dat door het omzeilen van een situatie met een tussenpersoon, je ook kosten kunt besparen. Vaak brengen online beleggingsbanken slechts een paar euro per transactie in rekening en een klein percentage van de ordergrootte. Op die manier kan online beleggen voordeliger zijn. Tot slot is een voordeel van online beleggen dat het ook mogelijk is om te beleggen met een klein vermogen. Zeker wanneer er de mogelijkheid is om te beleggen met een hefboom.

Kent online beleggen ook nadelen?

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan online beleggen en is het belangrijk om zelf goed in de gaten te houden of je geen onnodige risico’s loopt. Allereerst is online beleggen zeer toegankelijk. Dit is in principe een voordeel, maar betekent ook dat er een verleiding kan zijn om te beleggen zonder beleggingskennis. Enige basiskennis van beleggen is vaak wel noodzakelijk om winst te kunnen maken. Het kan nuttig zijn om een online beleggingscursus te doen bijvoorbeeld. Een andere mogelijkheid is om via een proefversie kennis te maken met online beleggen. Zo kun je fictieve orders plaatsen en portefeuilles beheren, zonder dat je direct financiële risico’s loopt. Ook is dit een goede manier om te bekijken of online beleggen voor jou interessant is of niet.

Bij welke aanbieders kan ik online beleggen?

Er zijn verschillende online mogelijkheden om te beleggen. Vaak worden deze aanbieders online beleggingsbanken of brokers (effectenmakelaars) genoemd. In 1999 introduceerde Alex Vermogensbank online beleggen voor het eerst. Tegenwoordig zijn er verschillende online aanbieders te vinden, zoals Plus500 bijvoorbeeld, maar ook reguliere banken bieden vaak de mogelijkheid om online te beleggen. Denk aan ING, ABN AMRO en Rabobank of de kleine banken als Binck, Alex en Lynx. In de meeste gevallen rekenen deze aanbieders rond de 10 euro transactiekosten plus een klein percentage van de orderwaarde. Om te bepalen welke aanbieder voor jou interessant is, is het verstandig om naast de kosten ook rekening te houden met de commissies, de betaalmogelijkheden, de regelementen en eventuele addertjes onder het gras. Om deze te traceren kan het nuttig zijn om online ervaringen te bekijken van mensen met een specifieke beleggingsbank.