Vanaf nu staat roodstand ook geregistreerd bij het BKR

Wist je dat roodstand ook geregistreerd bij het BKR staat sinds 1 december 2016? Deze verandering heeft voor vele Nederlanders gevolgen. In dit artikel lees je het hoe, wat en waarom van deze verandering met betrekking tot de BKR registratie.

Waarom wordt roodstand ook geregistreerd bij het BKR?

Het Bureau Krediet Registratie houdt bij welke Nederlanders krediet afsluiten en of zij deze netjes terugbetalen. Voorheen werd roodstand daarbij niet geregistreerd, maar vanaf 1 december 2016 wel. Een BKR registratie heeft gevolgen voor hoeveel je mag lenen wanneer je een hypotheek afsluit bijvoorbeeld. En ook als je graag een nieuwe lening zou willen afsluiten. De belangrijkste redenen voor deze verandering zijn dat de regels in Nederland niet in overeenstemming waren met de Europese regelgeving en daarnaast dat schulden en betalingsproblemen op deze manier sneller kunnen worden opgespoord en verholpen. Immers kan iemand met roodstand nu niet zomaar een tweede lening meer afsluiten, wat moet voorkomen dat iemand ernstige betalingsproblemen of schulden ontwikkelt.

Hoe zit het precies met roodstand ook geregistreerd bij het BKR?

Vanaf nu krijgt met een registratie bij het BKR wanneer men de mogelijkheid wil hebben om 250 euro of meer rood te staan op je betaalrekening. Voorheen was dat 500 euro en meer, de regels zijn dus aangescherpt. De reden daarvoor is met name om mensen te behoeden voor geldproblemen vanwege het afsluiten van teveel leningen. Geld lenen kost namelijk geld en met meerdere openstaande leningen is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Wanneer iemand betalingsachterstanden oploopt, wordt hier nu een melding van gemaakt bij het Bureau Krediet Registratie.

Alternatieven voor rood staan en roodstand ook geregistreerd bij het BKR

Natuurlijk zijn er alternatieven voor rood staan, wanneer jij een BKR registratie wilt vermijden. Het is bovendien ook helemaal niet wenselijk om te kiezen voor roodstand: vaak betaal je hier 10 tot 15% rente over, waardoor roodstand behoorlijk duur is. Overweeg daarom ook eens een doorlopend krediet: je kunt net zo makkelijk geld opnemen als bij rood staan, maar het is vaak goedkoper. Ook een persoonlijke lening kan een optie zijn. Je lost bij een persoonlijk krediet af en kunt niet later weer geld opnemen (zoals dat wel kan bij een doorlopend krediet). Wel is aflossen boetevrij en zijn er geen verborgen extra kosten: de looptijd en rente staan vast. Je kunt online verschillende vergelijkingswebsites bekijken om te zien wat er voor jou mogelijk is.

Kortom: de regels van het BKR zijn dus aangescherpt, wat betekent dat je je nog bewuster moet zijn van je leengedrag. De mogelijkheid tot roodstand betekent een BKR registratie voor meer dan drie miljoen Nederlanders. En dit heeft gevolgen. Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat je bij je bank niet rood kunt staan, zeker als je er toch geen gebruik van maakt. Heb je wel extra geld nodig? Overweeg dan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening, zo bespaar je vaak een hoop geld!