Hoe bepaal je als freelancer je uurtarief?

Hoe stel je als freelancer je uurtarief op? Waar moet je rekening mee houden en vraag je niet te weinig? In dit artikel vind je antwoorden!

Als freelancer je uurtarief bepalen

Net zo belangrijk als het leveren van kwalitatief werk, is zorgen dat je het juiste uurtarief bepaalt. Onder een juist uurtarief wordt een bedrag naar waarde verstaan. Het is belangrijk dat de tijd en expertise die je erin steekt, zichzelf terugverdient. Maar ook dat je niet teveel vraagt, want dat kan ervoor zorgen dat je potentiële klussen niet binnenhaalt. Het gaat dus om een goede balans. Wanneer je online zoekt naar tarieven binnen een bepaalde branche, vindt je vaak uiteenlopende uurtarieven. In dit artikel lichten we toe waar een uurtarief uit is opgebouwd, zodat je dit als leidraad kunt nemen voor het bepalen van je eigen uurtarief.

Vergelijk om als freelancer je uurtarief te bepalen

Een veelgemaakte beginnersfout is om te denken dat je het beste onder het standaardtarief kunt gaan zitten. In de meeste gevallen is dit namelijk niet de doorslaggevende factor voor het binnenhalen van een klus en ook betekent het vaak dat je niet voldoende wordt gecompenseerd voor de uren die je werkt. Sterker nog: wanneer je een laag uurtarief hanteert, doet dit vaak afbreuk aan je geloofwaardigheid. Veel opdrachtgevers zijn in de veronderstelling dat een product minder kwalitatief is als je er minder voor betaalt. Bovendien zet het niet de goede toon voor een nieuwe samenwerking op lange termijn: het is immers erg lastig om op een later tijdstip je uurtarief te verhogen, zonder de klant of samenwerking te verliezen. Zet dus zeker niet te laag in.

Dingen om te overwegen voor als freelancer je uurtarief vaststellen

Voordat je een uurtarief bepaalt, is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen:
– Wat is mijn specialisme, en hoeveel is dat waard?
– Wil ik per uur of per opdracht/product betaald worden?
– Hoe wil ik me positioneren ten opzichte van andere freelancers?
– Hoeveel uren die ik werk zijn declarabel?
– Hoeveel moet ik iedere maand verdienen om rond te komen?

Door een rekensom te maken, waarbij je bovenstaande zaken in gedachten houdt, kom je uiteindelijk uit op een goed tarief. Begin bijvoorbeeld bij het maandbedrag dat je nodig hebt om rond te komen en het aantal declarabele uren die je in een maand zou kunnen werken. Hoeveel moet je dan per uur of per opdracht verdienen om rond te komen? Als je een specialisme hebt, kun je vaak iets meer vragen. Immers zijn er minder concurrenten en heb jij iets extra’s te bieden, waar de opdrachtgever ook extra voor zal betalen. Een tip daarbij is om gebruik te maken van de rekentool van de Kamer van Koophandel voor het bepalen van je uurtarief. Met deze rekentool kom je er gemakkelijk achter hoeveel jij moet rekenen per uur (of omgerekend per opdracht) om je kosten te kunnen dekken en te leven van je inkomsten als freelancer. Ook als je nu nog parttime freelance werkt is het belangrijk dat je niet te laag inzet. Misschien wil je later toch fulltime freelance werken en je kunt je prijzen later niet meer zo gemakkelijk wijzigen zonder geloofwaardigheid te verliezen!

Hoe heb jij je freelance uurtarief bepaald?