Aftrekposten bij de belastingaangifte

Op zoek naar een financiële meevaller? Bekijk of je in aanmerking komt voor deze aftrekposten bij de belastingaangifte!

Wat zijn aftrekposten bij de belastingaangifte?

Niemand wil teveel belasting betalen. Daarom is het belangrijk om te checken of er misschien aftrekposten zijn waar je momenteel geen gebruik van maakt. Denk aan zorgkosten, giften, kosten voor de eigen woning, et cetera. Deze kosten worden in mindering gebracht op je inkomen, zodat je in een lager belastingtarief kan worden ingeschaald en dus minder belasting betaalt. Omdat niet alle aftrekposten automatisch worden ingevoerd, is het handig om je eens te verdiepen in de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie. In dit artikel bespreken we verschillende aftrekposten en geven we enkele nuttige tips.

Aftrekposten bij de belastingaangifte: fiscaal partnerschap

Het kan lonen om eens te controleren of het voordeliger is om samen met je partner belstingaangifte te doen, dan apart. Dit heeft te maken met het feit dat je aftrekposten van het hoogste inkomen mag aftrekken, en bijtellingen bij het laagste inkomen mag rekenen. Let op: niet in iedere situatie is dit toegestaan. Door de belastingaangifte twee keer in te vullen kom je er snel achter wat in jouw geval het gunstigste uitpakt.

Aftrekposten bij de belastingaangifte: variabel inkomen

Wanneer je een wisselend inkomen hebt, kun je gebruik maken van de middelingsregeling. Deze regeling houdt in dat je het inkomen van drie achtereenvolgende jaren optelt en middelt. In sommige gevallen geeft dit belastingvoordeel.

Aftrekposten bij de belastingaangifte: alimentatie

Wanneer je gescheiden bent en alimentatie betaald, kun je bekijken of het mogelijk is de alimentatie af te trekken van uw inkomen. Bij bepaalde vormen van partneralimentatie is dit het geval. Ook kan de waarde van de kinderalimentatie in sommige gevallen als schuld worden opgevoerd in box 3. Dit kan financiële voordelen opleveren.

Aftrekposten bij de belastingaangifte: hypotheekrente

De meest bekende aftrekpost is zonder twijfel hypotheekrente. Woningbezitters mogen volgens deze regeling bepaalde kosten van het huis, zoals hypotheekrente, aftrekken. In 2014 was het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente werd afgetrokken 51,5% tegenover 51% in 2015. Ook de komende jaren wordt de maximale hypotheekrenteaftrek langzaam afgebouwd.

Aftrekposten bij de belastingaangifte: giften

Wanneer je regelmatig doneert aan goede doelen, is het nuttig om eens na te gaan welke giften mogen worden afgertokken.

Aftrekposten bij de belastingaangifte: studiekosten

Wanneer je een opleiding of studie volgt voor een (toekomstig) beroep, kunnen sommige kosten worden afgetrokken. Denk aan cursusgeld en leermiddelen. Het gaat alleen om kosten boven de 250 euro.

Aftrekposten bij de belastingaangifte: pensioenpremies

Wanneer je zelfstandig werkt en spaart in een lijfrenteverzekering, kun je pensioenpremies aftrekken. Wanneer je in loondienst bent, mag dit alleen als er via de werkgever niet genoeg pensioen wordt opgebouwd.

Aftrekposten bij de belastingaangifte en de voorlopige aanslag

Als je geld terugkrijgt van de belastingdienst, kies van voor een voorlopige teruggaaf. Maandelijks ontvang je dan een deel van het bedrag dat je anders aan het einde van het jaar pas zou ontvangen.

Enkele tips voor degenen die uit willen zoeken op welke aftrek ze recht hebben:
– Met de Wijzigingswijzer voorlopige aanslag 2015 van de Belastingdienst kunt u nagaan of een wijziging in uw situatie gevolgen heeft voor uw voorlopige aanslag. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!
– Het beleid van de overheid verandert ieder jaar. Dit betekent dat er ook in jouw situatie dingen kunnen veranderen. De Belastingdienst past haar werkwijze ook jaarlijks aan. Ze controleert bijvoorbeeld extra op bepaalde aftrekposten. Ook wanneer er in jouw persoonlijke situatie dingen veranderen (zoals een extra aftrekpost, wijziging van inkomen, et cetera), geef dit dan direct door
– Door jaarlijks bonnetjes, papieren en bewijsstukken te bewaren, bespaar je veel tijd bij het doen van je belastingaangifte
– Via de Belastingtelefoon kun je gemakkelijk meer informatie inwinnen